Frøproduktion

DSC_2954
I dag er det en naturlig del af det økologiske jordbrug at bruge økologisk fremstillede frø mm.. Der er kommet økologiske frø i de fleste sorter og det er nu et statskrav at bruge økologiske hvis de kan skaffes. Men sådan har det imidlertid ikke altid været. I mange år i starten af det økologiske jordbrug blev der anvendt traditionelle frø også ofte bejdsede med giftstoffer.

På Hegnstrup tog vi meget tidlig konsekvensen af denne omstændighed og startede med at fremdyrke egne økologiske frø til udsåning af mange sorter for at opnå naturlig sundhed og tilpasning. Det er blevet en tradition, som er vedligeholdt og udbygget gennem årerne, således, at omkring 80 % af vores korn, grøntsags- og blomsterfrø er af egen avl. Det svarer til ca. 80 forskellige hjemmeavlede sorter. Adskillige af disse har været vedligeholdt i op til 30 år på stedet. De øvrige frø kan heldigvis købes i meget fin kvalitet fra andre økologiske og biodynamiske avlere.

pumpkin_seedsPorrefroevinter2006-07

Når det gælder udplantningsmateriale af fx. kartofler, kål, selleri, porre, majs, squash, krydderurter, blomster osv. mm. bliver de alle tiltrukket fra frø eller stammateriale her på stedet.

På frømarkedet er der nu til dags fremavlet meget manipulerede såkaldte F:1 sorter, der giver stor ensartethed og tilsyneladende flotte afgrøder. Der går dog meget af glansen af disse, mener vi her på Hegnstrup, når man ser gennem facaden og erfarer at frøene er kunstigt frembragte bl.a. med cellemanipulation, der minder om gen-manipulation. Disse sorter er det heller ikke muligt selv at tage frø af, da de enten er golde eller spalter ud i umuligt brugbare og ringe variationer. Frøfirmaerne har hermed yderligere opnået monopol på deres sorter og tvinger herved bønder og gartnere til at komme tilbage år efter år for at købe lige præcist deres sorter med de ønskede kvaliteter.

DSC_3955 DSC_3950 DSC_3938 DSC_3933 DSC_3837 DSC_3832 DSC_3825 DSC_3818 DSC_3810 DSC_3906